Undă verde pentru GPS-ul european: Galileo este în măsură să stabilească poziția

Satelit din constelatia GALILEO

Satelit din constelatia GALILEO

În data de 24 iulie, cu ocazia unei demonstrații publice la Fucino, Italia, vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a anunțat stabilirea cu succes a poziției cu ajutorul actualilor patru sateliți Galileo ai UE.

Această stabilire a poziției (longitudine, latitudine și altitudine) este o dovadă concretă că programul de navigație prin satelit are capacitatea de a transmite date de poziționare foarte precise la dispozitivele de navigație din autovehicule sau la alte receptoare.

Se confirmă astfel capacitatea Galileo de a pune la dispoziție date de poziționare foarte precise. Tajani a anunțat, de asemenea, că lansarea altor sateliți va permite furnizarea primelor servicii până la sfârșitul anului 2014. Acestea vor avea drept rezultat îmbunătățirea semnalului GPS și, datorită sporirii preciziei, acoperirii și disponibilității semnalului de navigație prin satelit, va apărea o serie de oportunități de afaceri complet nouă.

Având în vedere că avantajele oferite de Galileo devin tot mai concrete, furnizorii din acest sector trebuie să înceapă de îndată pregătirile pentru viitoarele oportunități de piață.

Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Astăzi este o zi mare pentru sistemul european de navigație prin satelit. Exactitatea stabilirii poziției realizată cu numai patru sateliți Galileo este o dovadă a competenței europene din punct de vedere industrial. Este, de asemenea, un pas important către lansarea primelor servicii, prevăzută pentru octombrie 2014. Utilizatorii frecvenți se vor putea bucura de o mai bună navigație prin satelit și vor apărea noi oportunități de afaceri. Este lucrul de care avem cea mai mare nevoie având în vedere situația economică din prezent.”

Stabilirea poziției se bazează pe o infrastructură europeană complet nouă

Stabilirea poziției s-a realizat prin utilizarea celor patru sateliți Galileo lansați în octombrie 2011 și în 2012 și a infrastructurii terestre a programului Galileo, care include centrele de control din Italia și Germania și rețeaua globală de stații terestre. Sunt necesari cel puțin patru sateliți pentru a stabili o poziție în cele trei dimensiuni.

Cu patru sateliți, constelația Galileo este vizibilă în același timp pentru doar cel mult două-trei ore pe zi. Această frecvență va crește pe măsură ce intră în funcțiune mai mulți sateliți și mai multe stații terestre.

Beneficiile poziționării prin sistemul de navigație prin satelit Galileo

Galileo le va permite utilizatorilor să își cunoască poziția exactă în timp și spațiu, la fel ca GPS, însă cu o mai mare precizie și fiabilitate. Galileo este programul Comisiei Europene pentru dezvoltarea unui sistem global de navigație prin satelit sub control civil european. El va fi compatibil și, pentru unele dintre serviciile sale, interoperabil cu sistemul american GPS și cu sistemul rusesc Glonass, rămânând însă independent de acestea.

Nivel ridicat de precizie

Prin plasarea sateliților pe orbite cu o mai mare înclinare față de planul ecuatorial, Galileo obține, de asemenea, o mai bună acoperire la latitudini înalte, prin urmare va fi deosebit de valoros pentru utilizatorii din Europa de Nord, o zonă care în prezent nu este bine acoperită doar prin sistemul GPS al SUA. În plus, proprietățile îmbunătățite ale semnalului Galileo îl fac mai ușor de interceptat și de menținut, precum și mai rezistent la interferențe și reflecții.

Oportunități de afaceri

Galileo și industria spațială reprezintă în general o uriașă oportunitate pentru Europa, nu doar pentru viața de zi cu zi a cetățenilor și pentru societățile comerciale care furnizează infrastructurile spațiale, ci chiar mai mult pentru industria din aval, cei care dezvoltă aplicații sau servicii inovatoare. Galileo creează o serie de noi oportunități de afaceri pentru fabricanții de echipamente, dezvoltatorii de aplicații și prestatorii de servicii care necesită o mare fiabilitate.

Unele servicii derivate ar putea, de exemplu, să contribuie la evitarea accidentelor auto, să ajute persoanele cu deficiențe de vedere și motorii să se deplaseze, să accelereze transportul de mărfuri periculoase, să exploreze adâncimea apelor costiere și să faciliteze împrăștierea eficientă a sării pe timp de iarnă.

Protecție și securitate civilă

Tajani a precizat, de asemenea, că și sectorul public este un potențial client pentru aplicațiile bazate pe Galileo, în special în ceea ce privește domeniile protecției și securității civile. Viitoare Servicii publice reglementate (PRS) Galileo pot fi utilizate de către serviciile de urgență, pentru transporturile critice sau în sectorul energetic, al telecomunicațiilor și al apărării.

PRS vor fi limitate la utilizatorii autorizați de guverne pentru aplicațiile sensibile care necesită un nivel ridicat de continuitate. PRS utilizează semnale robuste, adică sunt criptate și rezistente la bruiaj.

Sistemul Galileo va fi gata de lansare în 2014

Operațiunile sistemului Galileo vor demara până la sfârșitul anului 2014, însă infrastructura sa va fi finalizată ulterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>