TMC-ul (Traffic Message Channel) a luat startul in Romania

Lansat de compania clujana AROBS, TraficOK este primul serviciu TMC activ din Romania, primul serviciu romanesc de date de trafic dedicat sistemelor de navigaţie GPS, un serviciu care le permite conducătorilor auto recepţionarea de mesaje și alerte din trafic ȋn timp real prin intermediul transmisiei radio FM-RDS direct pe sistemul de navigaţie.

Serviciul de date TMC

TraficOK este o aplicatie specifica FM-RDS utilizata pentru difuzarea in timp real a informatiilor de trafic si meteo.
Mesajele sunt transmise prin intermediul statiilor radio catre diverse echipamente hardware (sisteme de navigatie, telefoane mobile, tablete cu GPS etc) echipate cu module TMC. Aceasta aplicatie vine in principal in sprijinul conducatorilor auto prin alertarea si oferirea dinamica a unui traseu alternativ atunci când intervine o problema pe ruta initial planificata, dar si prin calcularea unei rute alternativa astfel incât sa evite incidentul.

Colectarea datelor din trafic
Datele referitoare la fluxurile de trafic, incidente, fenomene meteo, lucrari la carosabil, blocaje, etc. sunt colectate din diverse surse de monitorizare a traficului, serviciile de urgenta, autorităti sau alti participanti la trafic si introduse intr-o baza de date special conceputa.

Validarea informatiilor
Toate datele colectate sunt analizate, validate si apoi convertite de catre operatorii serviciului in mesaje specifice TMC. Aceste mesaje TMC descriu situatii individuale precum un incident singular sau evenimente combinate precum producerea unui accident care a provocat blocajul unui sector de drum si are ca si consecinta ingreunarea traficului. Protocolul este conceput astfel incât sa se poata acoperi aproape orice fel de situatie si eveniment intâlnit in trafic.
Transmiterea informatiilor
Dupa filtrare, validare si convertire, informatiile sunt transmise de catre operatori cu ajutorul unui web service special creat, ce contine o baza de date cu toate locatiile din tabelul de locatii pentru România si toate evenimentele, catre statiile de emisie FM.

Receptia mesajelor TMC
Furnizorul de servicii FM emite mesajele codate sub forma de Radio Data System (RDS) prin statiile ce au acoperire in zonele de interes ale mesajului conceput ulterior. Datele sunt automat primite de catre utilizator prin intermediul sistemelor de navigatie GPS, smartphone-uri, tablete cu GPS etc si decodate sub forma de mesaje TMC. Mesajul reconstituit este prezentat conducatorului auto sub forma unui mesaj vizual pe harta sistemului de navigatie.

Sistemul are la baza datele de trafic preluate de la peste 65.000 de masini monitorizate prin GPS dar si din surse primare (politie, pompieri, primarii). Dupa filtrare, validare, convertire in mesaje tip, informatiile sunt transmise direct pe sistemele de navigatie dotate cu modul TMC (Traffic Message Channel) sub forma de alerte vizuale si sonore, in functie de setarile utilizatorului.
Datorita parteneriatului cu Europa FM si a celor peste 11.500 de puncte geocodate din tabela TMC certificata de AROBS la TISA, forumul international in domeniu, se acopera aproximativ 70% din reteaua de drumuri din Romania. Serviciul Trafic OK ofera date de trafic care vizeaza ambuteiaje, accidente, drumuri in lucru, conditii meteo nefavorabile pentru trafic si monitorizeaza majoritatea municipiilor din tara dar si cele mai aglomerate si importante sosele din Romania: DN1, DN13, E60, E85, A1, A3. Alertele identifica tipul de eveniment, locatia acestuia, durata, lungimea portiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor.
Alaturi de varianta TMC pentru navigatoare si de aplicatiile pentru smartphones si tablete, solutia TraficOK are aplicabilitate pentru autoritati si media, permitand generarea de buletine de trafic in timp real, harti de trafic in format 3D, rute optimizate, previziuni sau harti dinamice care pot fi inserate in pagini web.

Produsele marca Smailo ce ofera acest serviciu pot fi gasite la preturi suficient de maricele, astfel:

Smailo HDx 5.0 Travel Trafic OK Europa – Pret: 749 lei (TVA inclus)
Smailo HDx 5.0 Travel TraficOK Romania -Pret: 549 lei (TVA inclus)
Smailo HDx 5.0 Mondo TraficOK Europa – Pret: 949 lei (TVA inclus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>