Tentativa de Traffic Message Channel (TMC) in Romania?
O echipa de informaticieni din Cluj lucreaza la un site care va semnala strazile pe care sunt blocaje în trafic. Informatiile vor fi actualizate permanent cu ajutorul unei „flote” de peste 6.000 de masini cu GPS.
Un sistem prin care sa poata depista din timp blocajele din trafic, pentru a le putea evita, este visul oricarui sofer din marile orase. Acest vis poate deveni realitate cu un proiect al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, care a decis sa achizitioneze prin licitatie realizarea unui site de prezentare, în timp real, a celor mai aglomerate strazi. Proiectul valoreaza 117.825 lei, din care 75% sunt bani publici. Site-ul este programat de angajatii companiei AROBS Transilvania, cel mai mare producator de GPS-uri din România, firma care a câstigat licitatia organizata anul trecut.
Camelia Iusan-Cocis, reprezentanta companiei, spune ca principiul de utilizare va fi unul foarte simplu. „Userul”, adica persoana care foloseste site-ul, alege judetul despre care doreste sa afle informatii. Apoi, software-ul folosit pentru functionarea site-ului genereaza automat un clasament al celor mai aglomerate 10 strazi din judetul cu pricina. Informatiile sunt actualizate permanent si automat. Ele provin de pe un server care centralizeaza datele furnizate de peste 6.000 de sisteme de localizare globala, produse de compania clujeana si care au fost deja instalate pe masini aflate în trafic. „Flota” de GPS-uri care alimenteaza cu date serverele companiei AROBS apartine, de fapt, proprietarilor masinilor, companii care participa la acest proiect. Acestea activeaza în domenii precum transportul de persoane ori de marfuri, în cel al închirierii de masini ori în taximetrie. Automobilele sunt dotate cu modele de GPS-uri fabricate chiar de compania clujeana. Proprietarii masinilor implicate în sistemul de culegere de date spun ca initiativa este una care îi ajuta sa optimizeze traseele masinilor si, astfel, sa îsi scada cheltuielile cu carburantul. Companiile participante la acest proiect activeaza în toata tara.
Accesul la site va fi gratuit
Site-ul va afisa inclusiv viteza medie de deplasare pe strazile unde sunt blocaje, mai spun informaticienii. Astfel, utilizatorii site-ului vor sti cum sa îsi configureze traseele, în asa fel încât sa poata evita zonele aglomerate. De asemenea, site-ul va contine date despre amplasarea radarelor si despre lucrarile la carosabil. Potrivit, Cameliei Iusan-Cocis, site-ul va deveni functional în luna septembrie. Acum, el este prezent în varianta beta la adresa www.traficok.ro. Site-ul va putea fi accesat de pe orice calculator. „Este un serviciu public, rezultat în urma parteneriatului cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale”, ne-a spus reprezentanta companiei care realizeaza site-ul. Potrivit acesteia, TrafficInfo este un proiect AROBS Transilvania Software cofinantat de catre Ministerul Comunicatiilor , prin programul „Economia bazata pe cunoastere”. Camelia mai precizeaza ca datele pentru acest site sunt furnizate gratuit, deoarece exista o finantare publica pentru acest proiect. Obiectivele generale ale proiectului sunt accelerarea introducerii pe piata a aplicatiei si pregatirea pentru lansarea TrafficInfo ca serviciu gratuit destinat populatiei, totul pentru atingerea scopului final: eficientizarea transportului rutier în România, a adaugat Camelia Iusan-Cocis.
75% din costul proiectului, care se ridica la 118.000 de lei, va fi suportat din bani publici. Accesul la informatiile de pe site va fi gratuit.
Sursa: Romania Libera
N.R.: In loc sa fie investiti acesti bani in realizarea unui TMC, cum au toate tarile civilizate, noi trebuie sa intram pe site-ul respectiv si sa extragem datele. Daca eu iau datele acum si ajung in Bucuresti peste 3 ore oare mai este traficul acelasi? De unde sa iau eu internet sa vad in timp real traficul? Este oare o alta “gaselnita” a ministerului comunicatiilor? Sunt oare astia alti bani aruncati degeaba?
Parerea proprie……..DA.
Pentru necunoscatori:
Traffic Message Channel (TMC): un sistem de avertizare, in tarile civilizate, asupra eventualelor blocaje, lucrari pe carosabil, accidente, etc. Sunt 2 variante:
- pe baza de abonament iar datele sunt furnizate prin GPRS, deci pot fi preluate prin intermediul telefonului mobil si transmise apoi sistemului de navigatie,
- al doilea sistem e RDS-TMC, adica, anumite posturi de radio transmit in background si astfel de informatii. Pentru asta, iti trebuie antena speciala de TMC, dar serviciul e gratuit. TomTom, de exemplu, are suport pentru ambele variante.
Leave a Reply