Sistemul rusesc de pozitionare prin satelit Glonass, aproape de realitate

Un nou satelit rusesc a fost lansat astazi cu succes in spatiu de pe o racheta Soyuz, de la un aerodrom din nordul Rusiei. Satelitul Glonass-K, face parte din constelatia de sateliti ai Rusiei , care vor alcatui, in viitorul foarte apropiat conform spuselor premierului Putin, sistemul de pozitionare globala-Glonass.

Sistemul rusesc de pozitionare se doreste a fi un contracandidat la sistemul american de pozitionare GPS(Global Positioning Sistem), sistem care asigura in prezent orientarea prin satelit in toata lumea, rusii dorind prin Glonass independenta fata de sistemul american.

Acest succes vine dupa ce in 5 decembrie 2010, trei sateliţi GLONASS-M lansaţi de la cosmodromul de la Baikonur, Kazahstan, la bordul lansatorului Proton-M au căzut în Oceanul Pacific, în largul insulelor Hawaii.

In urma acestui esec al agentiei spatiale ruse, presedintele Dimitri Medvedev, a demis doi responsabili de rang înalt ai industriei aerospaţiale ruse: vicepreşedintele Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos), Viktor Remicevski, şi vicepreşedintele grupului de construcţii aerospaţiale RKK Energia, Viaceslav Filin.

Rusia a cheltuit echivalentul a circa 2 miliarde de dolari în ultimii 10 ani pentru realizarea sistemului Glonass,
constând în 24 de sateliţi plus alţii de rezervă, care ar urma să devină complet operaţional la finele lui ianuarie anul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>