Sistemul european Galileo va avea 24 de sateliti

Sistemul de pozitionare prin satelit european, Galileo, va avea sase sateliti in plus fata de cei 18 inclusi initial in proiect, a anuntat comisarul european pentru industrie, la salonul aeronautic de la Paris. Costurile initiale ale proiectului de peste 3,4 miliarde euro trebuiau impartite intre statele membre.

Datorita unor economii de jumatate de miliard de euro, exista posibilitatea suplimentarii constelatiei de sateliti cu inca 6 pana in 2014 cand se preconizeaza ca sistemul de navigatie va fi perfect operational.

Astfel, in cursul lunii iunie, au fost semnate ultimele doua contracte cu valoarea de 355 milioane euro:

-Contractul semnat cu Thales Alenia Space (FR), in valoare de 281 milioane euro, asigura formatarea informatiilor referitoare la navigare transmise de sateliti;
-Contractul semnat cu Astrium (UK), in valoare de 73,5 milioane euro, se refera la intretinerea satelitilor, incluzand mentinerea si pozitionarea corecta a satelitilor pe orbite.

Primii doi sateliti operationali ai Galileo vor fi lansati in 20 octombrie din Guyana Franceza, vor ajunge la o altitudine de peste 23.000 km si vor purta numele unui copil din Bulgaria, respectiv Belgia.

Oferind servicii de localizare prin satelit, proiectul Galileo va sprijini multe sectoare ale economiei europene: retelele de electricitate, companiile de administrare a flotelor, tranzactiile financiare, industria vapoarelor, operatiunile de salvare, misiunile de mentinere a pacii, sustine CE.

Sursa: HotNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>