Japonia a lansat cu succes un satelit pentru îmbunătăţirea navigaţiei de tip GPS

Japonia a lansat, sâmbătă, cu succes un satelit, pentru a-şi îmbunătăţi navigaţia de tip GPS, a anunţat agenţia japoneză de presă Kyodo.

Agenţia Japoneză pentru Explorarea Spaţiului a lansat satelitul Michibiki, de la Centrul Spaţial Tanegashima, folosind o rachetă de tip H2A.

Satelitul măsoară trei metri în lungime, trei în lăţime şi 6 metri în înălţime şi a fost conceput să crească precizia şi suprafaţa de acoperire pentru serviciile GPS din Japonia, în complementaritate cu reţeaua de sateliţi americani.

Până acum, serviciile GPS din Japonia depindeau în totalitate de sateliţii americani, însă orbitele acestora nu treceau numai pe deasupra teritoriului japonez, plus că undele radio pe care aceşti sateliţi le transmiteau puteau să fie foarte uşor ecranate de zgârie-nori sau munţi.

Kyodo precizează că Agenţia Japoneză pentru Explorarea Spaţiului doreşte să elimine, cu ajutorul satelitului Michibiki, care va gravita aproape numai deasupra Japoniei, zonele fără semnal GPS şi să reducă marja de eroare la cel mult un metru.

Restul timpului în care satelitul nu se va afla deasupra insulelor nipone ar urma să fie acoperit prin plasarea a doi sateliţi adiţionali, însă planurile guvernamentale în această privinţă ar urma să fie gata la primăvară.

Michibiki a costat guvernul nipon 40 miliarde yeni pentru concepere şi execuţie şi încă 33,5 miliarde yeni ce au fost cheltuite pentru investiţii în instalaţiile de la sol şi pentru lansare, menţionează agenţia Kyodo.
Sursa: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>