Galileo, operational din 2014

Galileo va constitui un proiect de localizare prin satelit similar GPS-ului american si va deveni operational la inceputul lui 2014, spune Comisia Europeana. Vor fi achizitionati 30 sateliti, 14 sateliti in valoare de 566 de milioane de euro fiind deja comandati.
Comisia Europeana a dezvaluit, joi, numele companiilor care se vor ocupa de mult asteptatul sistem de navigatie satelitara. OHB (Orbitale Hochtechnologie Bremen) din Germania a fost aleasa pentru fabricatie, dublata pe alocuri de Astrium, concurenta sa.

Comenzile pentru sateliti vor fi facute acestor doua trusturi in functie de oferta cea mai avantajoasa, astfel incat sa se reduca riscul unor intarzieri in livrare, spune comisarul european al transporturilor Antonio Tajani.
30 sateliti vor fi achizitionati in total. 14 sateliti au fost deja comandati, 566 de milioane de euro fiind astfel promise doar germanului OHB . Serviciile de intretinere au fost atribuite de Bruxelles companiei italiene Thales Alenia Space. Ele valoreaza 85 de milioane de euro. Sistemul de localizare prin satelit se afla pe agenda liderilor europeni de aproximativ 10 ani, el a fost gandit la Bruxelles de Comisia Europeana dar mai apoi au urmat ani de negocieri cu statele membre pentru a se gasi o finantare.
Galileo va constitui un proiect de localizare prin satelit similar GPS-ului american si va deveni operational la inceputul lui 2014, spune Comisia Europeana.

Sursa: RFI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>