Despre GPS
GPS = Global Positioning System
Sistemul de Poziţionare Globală (GPS) este un sistem de radio-navigaţie globală format din 24 de sateliţi şi staţiile de la sol.
Acest sistem a fost implementat de Departamentul de Aparare al S.U.A, denumit oficial NAVSTAR GPS, pentru ca armata să beneficieze de o pozitionare globala exactă . Implementarea sistemului a costat statul american, în primele etape peste 12 miliarde $, costul întreţinerii sateliţilorlor pe orbite fiind de 750 milioane dolari SUA anual, incluzând cercetarea, dezvoltarea sistemului si înlocuirea sateliţilor vechi.
Satelitii GPS inconjoara pamantul de doua ori pe zi, pe orbite foarte precis determinate si transmit semnale/informatii catre statiile terestre. Receptoarele GPS culeg aceste informatii si folosesc triangulatii pentru a calcula localizarea exacta a utilizatorului. Mai exact, receptorul GPS compara timpii de transmisie a semnalului de la satelit si receptionare a acestuia. Diferenta de timp este folosita de catre receptorul GPS pentru calculul distantei la care se gaseste satelitul. In continuare, folosind masuratori de distanta pentru mai multi sateliti, receptorul poate determina localizarea exacta a utilizatorului si o afiseaza pe display.
GPS-ul foloseşte sateliţii ca puncte de referinţă pentru a calcula poziţiile cu o acurateţe de câţiva metri, dar cu variante avansate de GPS se pot face măsurători de până la cativa centimetri. Receptoarele GPS au fost miniaturizate până la nivel de circuit integrat devenind astfel economice. La ora actuală GPS-ul işi găseşte locul în autoturisme , vapoare , avioane , construcţii, laptopuri etc. Constelatia de sateliti este intretinuta si controlata da Fortele Aeriene ale SUA.
GPS-ul foloseşte sateliţii ca puncte de referinţă pentru a calcula poziţiile cu o acurateţe de câţiva metri, dar cu variante avansate de GPS se pot face măsurători de până la cativa centimetri. Receptoarele GPS au fost miniaturizate până la nivel de circuit integrat devenind astfel economice. La ora actuală GPS-ul işi găseşte locul în autoturisme , vapoare , avioane , construcţii, laptopuri etc. Constelatia de sateliti este intretinuta si controlata da Fortele Aeriene ale SUA.
Există şi alte sisteme similare cum ar fi GLONASS – Rusia, incomplet la aceasta data:
GALILEO: preconizat a se realiza de către europeni in viitorul apropiat si care va aduce imbunatatiri majore navigatiei prin satelit din zona Europei si nu numai.
Proiecte pentru alte sisteme de navigatie globala mai sunt la aceasta data, ele apartinand unor tari precum China proiectul fiind denumit COMPASS , IRNSS – India.
Multitudinea de sateliti din diferitele constelatii , ar trebui sa mareasca fiabilitatea si precizia aparatelor de la sol, marii producatori de aparate gps realizand platforme de receptie a semnalului compatibile cu cel putin doua din aceste constelatii de sateliti.
O altă aplicatie a GPS-ului pentru automobile (pe lângă cea de deplasare dintr-un punct geografic în altul) este sistemul de protecţie. Sistemul de alarmă prin GPS este folosit pentru localizarea maşinii, în caz de furt sau de accidente. Sistemul GPS are şi aplicaţia managementul flotelor de autovehicule folosite pentru transport. Astfel, informaţia privind poziţia vehiculului este transmisă de unitatea instalată la bord catre centrul de monitorizare.
Acest serviciu permite eficientizarea costurilor prin stabilirea unor rute optime de parcurs. În plus, sistemul permite instalarea de camere video pentru observarea modului în care decurg diferite activităţi în care sunt folosite autovehiculele.
Ideea pentru sistemul GPS a aparut când ruşii au lansat primul Sputnik în 1957. O echipă de cercetători americani conduşi de dr. Richard B. Kershner monitorizau transmisiunile radio ale lui Sputnik. Ei au descoperit că, datorita efectului Doppler, frecvenţa semnalului transmis de Sputnik era mai mare cu cât satelitul se apropia şi mai mică pe masură ce se depărta de ei. Şi-au dat seama că din moment ce işi ştiau locatia exactă pe glob, puteau afla poziţia satelitului pe orbită măsurând distorsiunea Doppler. A mai fost doar o chestiune de logică pentru a realiza că şi invers era valabil; dacă poziţia satelitului era cunoscută, atunci puteau afla coordonatele locului în care se aflau pe Pământ.
Primul satelit experimental Block-I GPS a fost lansat în februarie 1978. Satelitii GPS erau fabricaţi iniţial de Rockwell şi în prezent sunt construiţi de Lockheed Martin. În 1983, după ce sovieticii au interceptat şi doborât aeronava civilă KAL 007 în spaţiul aerian rusesc, omorând toti cei 269 de oameni aflaţi la bord, Ronald Reagan a anunţat că sistemul GPS va fi disponibil pentru uz civil odată ce va fi finalizat.
Până în 1985 fuseseră deja lansaţi încă zece sateliţi Block-I satellites pentru a valida conceptul. Primul satelit modern Block-II a fost lansat pe 14 februarie 1989, şi o constelaţie completă de 24 de sateliţi se aflau pe orbită la 17 ianuarie 1994.Cel mai recent satelit a fost lansat în septembrie 2005. Cel mai vechi satelit GPS încă în funcţiune a fost lansat în februarie 1989.
Leave a Reply