Aparatele GPS in pericol de a fi interzise

Autoritatea americană pentru siguranța traficului NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) a emis un document extrem de important care propune reducerea sau eliminarea a cât mai multor posibilități de distragere a atenției șoferului în timpul mersului. Printre altele, în document se precizează că „sistemele care furnizează informație vizuală dinamică non-saftey-related (n.r. care afectează siguranța) ar trebui să fie capabilă să împiedice ca această informație să ajungă la șofer.”

Asta înseamnă că dispozitivele de navigație să poată furniza imagini doar celorlalți pasageri. Astfel, in document se face diferența între „hărțile statice” ce nu au posibilitatea de a distrage atentia și „hărțile dinamice, în continuă mișcare, care nu sunt recomandate” intrucat atentia soferului este atrasa de imaginea si vocea din aparatul GPS.

Aceasta recomandare a aparut in urma statisticilor din SUA care arata ca 17% din accidentele de circulație de pe teritoriul SUA (aproximativ 900.000), raportate la poliție pe parcursul anului 2010, au avut drept cauză distragerea atenției, într-o formă sau alta. Din acestea, 3 procente (circa 26.000 de accidente) au fost produse ca urmare a distragerii atenției de un dispozitiv de comandă sau control al autovehiculului, cum ar fi navigația, radioul sau sistemul de aer conditionat.

Avand in vedere recomandarile autoritatii, nu este exclusa interdictia folosirii aparatelor GPS in SUA si automat, interdictia sa fie preluata de Uniunea Europeana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>