Softul românesc antiradar face furori printre utilizatorii telefoanelor cu touchscreen şi GPS.

Şoferii posesori de telefoane smartphone au la dispoziţie un instrument simplu pentru a-şi comunica unii altora evenimente rutiere

AlerteŞoferi, aplicaţia românească pentru telefoane smartphone cu touchscreen, GPS integrat şi conexiune la internet, care îi avertizează pe şoferi atunci când se apropie de un radar sau de un ambuteiaj, face furori, având, la trei luni de la lansare, peste 15.000 de utilizatori în întreaga lume.

Radarele din peste 50 de ţări sunt în baza de date a aplicaţiei create de AROBS Transilvania Software, specializată în dezvoltarea de soluţii software în domeniul GPS. Aplicaţia le permite şoferilor să comunice simplu atunci când pot şi vor să semnaleze accidente, blocaje în trafic şi amplasarea unor noi camere radar fixe sau mobile. “Şoferii nu trebuie să tragă pe dreapta pentru a transmite informaţii utile. Sunt necesare doar două clicuri. Unul pentru meniul Raport şi altul pentru alegerea tipului de informaţie ce va fi transmis”, explică, pentru Gândul, Camelia Iuşan, director de marketing al AROBS.

În cazul în care evenimentul ce se doreşte a fi semnalat este mai complex, şoferul trebuie să se oprească din circulaţie, atunci când are posibilitatea, transmiţând un mesaj detaliat. Genul acesta de mesaje-avertizări se vor putea trimite prin reţelele de socializare Twitter şi Facebook.

“Încercăm prin intermediul acestei aplicaţii să creăm o comunitate de şoferi, ei fiind cei care vor ajuta în acest fel la dezvoltarea reţelei. Acesta este şi motivul pentru care, în România, aplicaţia este gratuită”, a declarat Voicu Oprean, director general al AROBS. Pentru a emite avertizări audio şi vizuale în timp real, inclusiv prin intermediul reţelei Twitter, aplicaţia necesită conectarea la internet şi funcţia GPS sau A-GPS. Traficul estimat este de câţiva Kilobiţi pe zi, în funcţie de utilizarea hărţii din aplicaţie (Google Maps) şi de numărul de evenimente de trafic raportate. Dar semnalizarea radarelor din baza de date se face şi fără conexiune la internet, adică în modul offline.

Dezvoltarea aplicaţiei vizează şi simplificarea avertizării altor şoferi în privinţa evenimentelor rutiere. “Ne-am gândit inclusiv la posibilitatea înregistrării unor mesaje audio, tocmai pentru a nu mai fi necesară oprirea maşinii, cum se întâmplă când trebuie să introduci text. Dar avem de surmontat o dificultate tehnică, ce ţine de zgomotul de fond destul de puternic dintr-o maşină aflată în mers”, spune Camelia Iuşan.

Sursa: Gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>